Skip links

BLOG

Share

HDD vs SSD

A HDD (Hard Disk Drive)

A HDD, vagy más néven merevlemez meghajtó egy különleges eljárással mágnesezett fém lemez, ami az adataink tárolására szolgál. A merevlemezek (továbbiakban „HDD”) akárcsak más számítógép komponensek, az évek múlásával egyre fejlettebbek, gyorsabbak lettek a fejlesztések által.

A merevlemez és az olvasófej

 

Egy mai modern HDD tulajdonságait tekintve, bőven megfelel mind a számítógépek, mind az operációs rendszerek követelményeinek. Rengeteg írás-olvasás műveletet lehet végrehajtani velük, a tárolókapacitás is messzemenően túlszárnyalja a néhány évvel ezelőtti értékeket, és a SATA3-as szabvány elterjedésével az adatátviteli sebességük is kiválónak mondható. Az viszont mostanra már egyértelművé vált, hogy sajnos hiába a viszonylag nagy puffer méret (Cache), és a gyorsabb írás-olvasás, az adatok elérési sebessége nem vetekedhet a trónkövetelő SSD-kével. Így végül a HDD-k tárolókapacitásuk révén tökéletesen alkalmasnak bizonyultak adatok tárolására, hiszen a mai digitális világunkban a csekély méretű szöveges fájlokon kívül szinte minden felhasználói fájl több mega, vagy akár több gigabyte tárhelyet emészt fel.

Az SSD (Solid State Drive)

Az SSD egy úgynevezett mozgó alkatrész nélküli meghajtó, mely flash memória chipeken tárolja az adatokat. A HDD-khez képest jelenetős sebességnövekedést kínáló SSD-k meglepően jól bírják az elhasználódást, a legtöbb esetben bőven túlteljesítik a gyártók által megadott írásciklus számot, ami több száz terabájt adatmennyiséget jelent.

Memória chipek az SSD áramkörében.

Hozzávetőlegesen egy átlag laptop tulajdonos egy év alatt maximum néhány terabájtnyi adatmennyiséget mozgat meg. Ebből következik, hogy az SSD-k élettartamuk véges mivolta ellenére adattárolóként is megállják a helyüket. Könnyen megbirkóznak azzal az igénybevétellel, aminek egy átlagfelhasználó kiteheti őket, sőt, akár annak többszörösével is. Az adatvesztéstől számtalan, még jóval az SSD élettartamának vége előtt felbukkanó figyelmeztetés védi a felhasználókat, ezáltal bőven hagy a felhasználónak időt az adatok mentésére és a meghajtó cseréjére.

Szeretett laptopunk SSD bővítése esetén azonban a legoptimálisabb megoldás, ha nem válunk meg a benne lévő HDD-től, hanem adattárolóként az optikai meghajtó helyére szereljük. Mivel manapság az optikai adattárolók (CD, DVD, stb.) szükségessége nagyon csekély, bátran megléphetjük ezt. Egyes laptopokban két HDD beszerelésére is van lehetőség, ez esetben még az optikai meghajtót is megtarthatjuk.

TIPP: A meghajtók tárterületét nem szabad teljesen kihasználni, mert az élettartamuk és az operációs rendszer épsége szempontjából ez problémát okozhat. Mindig próbáljunk 10-20%-ot szabadon hagyni, hogy az operációs rendszer frissítései és a háttérfolyamatok rendben lezajlódhassanak, illetve SSD-k esetében az elhasználódást kiegyenlítő algoritmusoknak legyen szabad tárhely, amivel dolgozni tudjanak.

Miért válassz SSD-t?

  1. Villámgyors betöltés: Képzeld el, hogy nem kell várnod, a rendszer azonnal betöltődik. Akár 20X gyorsabban, mint egy HDD.
  2. Energiatakarékos: Mivel az SSD nem használ mechanikus alkatrészeket, így kevesebb energiát igényel, ezáltal növelheti a laptop akkumulátorának élettartamát.
  3. Kevesebb zaj: Az SSD nem melegszik úgy, mint egy HDD, ezért a laptop hűtése is jobb tulajdonságokkal fog bírni. És ugye ott a zümmögő – kattogó- hang, amit a HDD ad ki olvasáskor, íráskor, ez megszűnik.
  4. Időt spórol: Az SSD időt takarít meg neked. Nem mindegy, hogy ugyanazt a munkát fele annyi idő alatt el tudod végezni. Az idő gyorsan telik, és az SSD felveszi a versenyt vele.
  5. Strapabíró: Mivel az SSD-k nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, jobban bírják a mozgatást, egy véletlenszerű leejtést is valószínű túlél, miközben egy forgó alkatrészekkel teli merevlemez garantáltan meghibásodik.

Join the Discussion

Return to top of page